logo massagepraktijk linda marsman

Massagepraktijk Linda Marsman

Sport- en Oncologische Massage Deventer | Diepenveen
Openingstijden

Alleen op afspraak

Elastische tape

De elastische tape oftewel de gekleurde tape wordt steeds meer gebruikt in de sportwereld. Deze tapesoort heeft als kenmerk dat deze langere tijd kan blijven zitten en daarmee langer zijn werk kan doen. Niet alleen tijdens het sporten maar ook in het dagelijks leven kun je baat hebben van deze tape. Dus deze tape is niet alleen voor sporters!

Toepassingen elastische tape

Naast het gebruik in de sport, bijvoorbeeld om extra steun te geven in de herstelperiode na bijvoorbeeld een knieblessure, wordt elastische tape ook ingezet voor andere dingen.

Denk hierbij aan een lymfetape om vocht af te voeren na een blessure (bijv. bij een dikke enkel) of na een operatie. Ook kan tape worden ingezet om een blauwe plek sneller te laten “verdwijnen” of een litteken soepeler te maken. En wat te denken van de zogenaamde “hooikoortstape” die verlichting kan bieden wanneer je last hebt van hooikoorts.

Sporttape

Naast de elastische tape werk ik ook met de “klassieke” witte sporttape. Dit is een tijdelijke tape die je alleen tijdens het beoefenen van de sport draagt voor een tijdelijke extra ondersteuning.

Wil je meer informatie over het gebruik van tape en woon je in Deventer of omgeving? Neem vrijblijvend contact op!

Veelgestelde vragen over elastische tape

Hoe elastische tape te verwijderen?

Uiteraard kan je heel stoer een elastische tape in één beweging eraf trekken. Dit raad ik je alleen niet aan. Los van het feit dat dit pijnlijk is en je daarmee je huid kunt beschadigen, bevindt de tape zich meestal ook op een gevoelige plek waar je juist voorzichtig mee dient om te gaan. Met beleid je tape verwijderen is dan ook mijn advies. Als je de tape lang genoeg laat zitten en al een aantal maken gedoucht heb zal deze zijn plakkracht verliezen en vanzelf los laten. Maak een tape goed nat onder de douche en rol vervolgens de tape van de je huid af in plaats van los te trekken. Er zijn ook speciale sprays waarmee je de tape kan inspuiten en die ervoor zorgt dat de lijmlaag langzaam loslaat. Maar een goedkopere oplossing die vaak ook goed werkt is de elastische tape insmeren met olijfolie en even in te laten trekken.

Wat is de beste elastische tape?

Op deze vraag is niet één allesomvattend antwoord te geven. Elastisch tapen wordt voor verschillende doelen ingezet zoals het ondersteunen van gewrichten of spieren, om de vochtafvoer in een bepaald lichaamsdeel te stimuleren of om blessures te voorkomen of verhelpen. Daarnaast zijn er ook mensen die baat hebben bij een “hooikoorts-tape”. Een tape die wordt aangelegd op de rug en hooikoortsklachten vermindert. Iedere klacht, vraag of blessure zal dan ook individueel beoordeeld worden.

Wanneer breng je elastische tape aan?

Elastische tape gebruik je om diverse redenen. Wanneer je een zwakke plek hebt, aan een wedstrijd wilt deelnemen en een blessure wilt voorkomen. Of wanneer je in het dagelijks leven ook baat hebt bij wat extra ondersteuning van bijvoorbeeld een gewricht. Maar wanneer er al sprake is van overbelasting of een blessure kan tapen helpen om het herstel te bevorderen. Wat veel mensen niet weten is dat de inzet van elastische tape ook kan helpen bij de vochtafvoer uit een bepaald lichaamsdeel. Uiteraard is wel het doel, dat je de gebruik van een tape weer afbouwt en terug gaat naar het normaal belasten van je lichaam.

Welke elastische tapesoorten zijn er?

Tape is er in diverse soorten, maten en kleuren. Een van de belangrijkste kenmerken van tape is de mate van rekbaarheid. Van niet-rekbare tape, die ten koste gaat van de bewegingsvrijheid, tot zeer rekbare tape met een hoge elasticiteit. Rekbare tape wordt bijvoorbeeld ingezet bij behandelingen van lymfevaten, spieren, gewrichten, littekens en bindweefsel. Het aanbrengen van elastische tape vraagt om specifieke taping technieken.

Kan ik zelf elastische tape aanbrengen?

Zorg voordat je elastische tape gaat gebruiken dat je hier eerst met een expert over spreekt. Foutief gebruik van elastische tape zal namelijk een tegengesteld effect hebben. Zodra vastgesteld is/of en welke tape het beste gebruikt kan worden kan er in overleg bepaald worden of je dit zelf kan. Dit zal uiteraard afhangen van de plaats waar de tape geplaatst moet worden en de complexiteit van het te tapen gebied. Bij simpele tapes kan je uiteraard zelf aan de slag. Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een schone huid hebt, dat je je lichaamsbeharing verwijdert, knip de uiteinden rond af, zorg dat je geen vingers op de plakstrip krijgt, breng het uiteinde rekvrij aan, voorkom plooien in de tape, wrijf de tape warm na aanbrengen en zorg dat je huid 'op rek' is bij het aanbrengen. Afhankelijk van waarom je de tape aanbrengt, kan het zijn dat je een spier juist “op rek” moet brengen of een gewricht in een bepaalde hoek moet houden.

Hoe lang blijft elastische tape zitten?

Dit is mede afhankelijk van de plek waar de tape wordt aangebracht. Tape op bijvoorbeeld een voet waarom de hele dag gelopen wordt in een schoen zal sneller vervangen moeten worden. In de regel zal kinesiotape tussen de vier en zes dagen goed blijven zitten. Door na aanbrengen van de tape deze warm te wrijven zal deze beter hechten en langer goed blijven zitten. Breng talkpoeder aan op de rand van de tape om te voorkomen dat deze aan je kleding vastkleeft bij het aan- en uitkleden. Gaan er randjes los zitten kun je deze ook voorzichtig wat bij knippen of vast zetten met tape of pleister. Wanneer ik de tape na een massage aanbreng dan gebruik ik een alcohol om de huid zoveel mogelijk te ontvetten. En een hechtingsspray om de hechting van de tape te verbeteren, omdat de huid dan toch nog wat vettig kan zijn van de massageolie.

Kan ik douchen met elastische tape?

Dit is afhankelijk van het type tape dat gebruikt wordt. De tape die ik gebruik wel. Bij het douchen kan de tape wel wat losser gaan zitten, maar als de tape weer droog wordt, plakt de tape vanzelf weer vast. Het is wel aan te bevelen om de tape nadat deze nat is geworden goed droog te deppen. Ga de tape niet droog föhnen omdat dit een pijnlijke of geïrriteerde huidreactie kan opleveren.

Scheren bij gebruik elastische tape?

Om meer dan één reden is het aan te bevelen om voordat elastische tape wordt aangebracht het gebied te ontdoen van lichaamsbeharing. De eerste reden is om dat een kale huid een betere hechting tot gevolg heeft. De tape blijft dus simpel gezegd beter zitten. Een tweede belangrijke reden is omdat bij het verwijderen van de tape dit een stuk minder pijnlijk zal zijn. Probeer bij het scheren geen wondjes te veroorzaken omdat dit tot irritaties zal leiden na het aanbrengen van de tape. Vind je helemaal glad scheren vervelend, kun je er voor kiezen om de haren te “trimmen” naar een paar millimeter.

Wanneer haal je de tape eraf?

Wanneer de tape irriteert, langer dan een kwartier jeukt, je een allergische reactie krijgt, of niet fijn “meebeweegt” dan haal je de tape er af. Niet trekken, maar nat maken en voorzichtig rollen. Vraag hulp aan een huisgenoot als de tape bijvoorbeeld op je rug zit. Zie ook de vraag Hoe de tape te verwijderen. Zit de tape goed? Laat de tape zo lang mogelijk zitten. Zolang deze nog plakt, heeft deze ook zijn werking. Bijknippen van loslatende randjes kan wel.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram