logo massagepraktijk linda marsman

Massagepraktijk Linda Marsman

Sport- en Oncologische Massage Deventer | Diepenveen
Openingstijden

Alleen op afspraak

Littekenbehandeling

Onze huid is ons grootste orgaan. Nadat je bijvoorbeeld een operatie hebt ondergaan, is onze huid in staat om zichzelf te genezen. Vaak zijn littekens het enige bewijs dat de huid beschadigd is geweest. Op de plek waar littekens ontstaan, heeft de huid nieuwe elastine- en collageenvezels toegevoegd. Deze nieuwe huid ontstaat op een plek die volop in beweging is om te herstellen. Hierdoor kunnen littekens iets anders van kleur en vorm zijn dan de huid erom heen. Het is van belang om littekens actief te behandelen in de herstelfase. Een litteken kan bij onvoldoende behandeling nog lange tijd klachten geven. Je kunt hierbij denken aan een beperking in het kunnen bewegen. Het litteken trekt en is gevoelig wanneer je bijvoorbeeld je arm wilt strekken. Littekenbehandeling kan zowel door het aanbrengen van een specifieke huid crème of olie, maar ook met gerichte massages zal het herstel bevorderd worden. Als je actief je litteken behandeld mag je een beter "eindresultaat" verwachten. Hoe sneller er met de actieve littekenbehandeling wordt gestart, hoe groter de kans dat littekens netjes genezen en de hoeveelheid littekenweefstel minimaal zal zijn.

 

Littekens masseren

In mijn praktijk behandeling ik door middel van gerichte massages littekens. Het doel is om betere doorbloeding te realiseren. Want een betere doorbloeding zorgt voor een een sneller herstel, maakt littekens soepeler en zachter. Het litteken zal daardoor flexibeler worden en de gevoeligheid zal verminderen. Naast de massages die ik op het litteken zal uitvoeren krijg je ook tips waarmee je dagelijks zelf littekens kan behandelen.

Toestemming voor littekenbehandeling

Voorwaarde voor massage is een geheel dichte wond. Het kan wel een jaar (en soms langer) duren voor een litteken geheel is hersteld. Gelukkig kun je wel eerder beginnen met de behandeling. Toestemming van de behandelend arts is noodzakelijk. Vraag je arts of behandelaar bij bijv. een controle of èn wanneer masseren mag.

De soort massage wordt afgestemd op de conditie van de huid en het litteken. Hoe recenter het litteken, hoe milder de massagetechnieken.

Elastische tape

Naast massage kan in voorkomende situaties ook elastische (gekleurde) tape worden ingezet om het litteken te behandelen. Elastische tape zorgt voor drukverschil waardoor ook weer die doorbloeding wordt gestimuleerd. Mocht er nog vocht aanwezig zijn, dan kan de tape ook helpen dit af te voeren. Dit onderdeel van de behandeling zal een positieve uitwerking hebben op het herstel. Wat deze tape is en kan doen lees je onder het kopje elastische tape.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram