logo massagepraktijk linda marsman

Massagepraktijk Linda Marsman

Sport- en Oncologische Massage Deventer | Diepenveen
Openingstijden

Alleen op afspraak

Top 10 redenen voor een massage

0303 mrtmrtmrt 2021202120212021 door Linda Marsman

Top 10 redenen voor een massage

Tijdens de tweede lockdown had ik genoeg tijd om eens wat zaken op een rijtje te zetten. Ik ben mijn klantenlijst eens gaan bekijken om vast te stellen wat de meest voorkomende redenen zijn dat zij zich bij mij in de praktijk melden voor een massage. Ik ben overigens benieuwd of deze klachten na de lockdown anders zullen zijn. Want na een jaar Corona kan ik mij maar zo voorstellen dat dit een nieuwe golf aan klachten oplevert. Van nekpijn, schouderpijn, tot overbelaste armen en vastzittende rug spieren. Want met al dat thuiswerken aan keukentafels, half ingerichte kantoortjes en uren Zoom Meetings is zitten wel volkssport nummer één geworden. Dat er nog geen nieuwe service is ontstaan waarbij de Arbodienst huisbezoeken doet om je thuiswerkplek te beoordelen. Maar goed, dat is de toekomst en daar zal ik jullie op een later tijdstip meer over vertellen. Nu eerst de tien zaken - in willekeurige volgorde - waarvoor mensen het meeste bij mij aanklopten.

  1. Verkrampte nek en schouders als gevolg van stress
  2. Pijnlijke nek als gevolg van een te eenzijdige belasting
  3. Stramme en pijnlijke kuiten als gevolg van overbelasting
  4. Pijn in de rug door verkeerde beweging
  5. Vochtophoping in armen en benen na een operatie of blessure
  6. Hoofdpijn, meestal gerelateerd aan stress
  7. Een pijnlijk litteken als gevolg van een operatie
  8. Blessures aan de hamstrings door te hoge inspanning
  9. Pijnverlichting en ontspanning voor kanker patiënten
  10. Gewoon even lekker ontspannen

Verkrampte nek en schouders als gevolg van stress

We leven in een jachtige wereld. Of misschien laten we ons teveel opjagen. Het inbouwen van voldoende rustmomenten vinden we vaak lastig. Zelfs ik die de hele dag anderen vertelt wat beter, gezonder en verstandiger is, heb daar last van. Dus komen nek- en schouderklachten als gevolg van stress vaak voor. Mijn nek en schouders zitten op slot hoor ik dan.

Stress levert letterlijk verkramping op. Het hoeft nog niet eens altijd heel pijnlijk te zijn, maar hinderlijk is het zeker. Je blijft zelf met je hoofd draaien, rekt en strekt je nek, probeert zelf je verkrampte spieren en pezen met je handen wat losser te kneden of neemt een hete douche. Vaak zonder het gewenste effect. En misschien levert dat nog wel meer stress op want deze klachten hebben een directe impact op je prestaties, je humeur en je totale functioneren. Uiteraard is het altijd goed om de oorzaak van de stress weg te nemen. Maar het is zeker ook aan te bevelen om met een gerichte massage de eerste ontspanning weer terug te krijgen.

Je moet dan denken aan een massage van de nek, schouders, maar ook de rug en de rand van je schedel. Op basis van jouw informatie en wat ik tijdens het masseren in je spieren voel, krijgen die punten waar de spierspanning hoog is extra aandacht. Hierbij is een goede opbouw van belang. Gelijk met veel kracht masseren is niet de manier waarop ik werk. Je wilt immers niet dat je spieren nog meer in de stress schieten en nog meer verkrampen in plaats van ontspannen. Het kan zijn dat 1 behandeling niet voldoende is om je klachten aan te pakken. Vaak is er al langer sprake van stress. Of is de oorzaak van die stress op je werk niet direct weggetoverd. Een vervolgafspraak wordt daarom vaak gepland.

Toe aan een een stukje ontspanning?

Pijnlijke nek als gevolg van een te eenzijdige belasting

Wie kent het niet iets te lang in één houding achter je laptop. En maar heen en weer met die muis over het scherm, klikkerdeklik. Die deadline komt nu wel heel dicht bij, ja ik zou nu echt even wat anders moeten gaan doen, bakje koffie halen of nog beter een rondje wandelen. Maar dat zit er vandaag even niet in en met een beetje pech morgen ook niet. Die ene houding, die repeterende handelingen en het gebrek aan afwisseling zijn de ultieme combinatie voor klachten. En dus krijgen veel mensen, vooral met een zittend beroep achter een PC of laptop vaak te maken met deze klacht.

In sommige gevallen begint het met een pijnlijke nek maar straalt het steeds verder uit naar de arm. Ook de elleboog of pols is een zwakke plek die gaat opspelen. Net als met de hierboven behandelde stress, zijn er genoeg preventieve maatregelen die je in je dagelijkse routine kan inbouwen. Van een juiste werkhouding, tot ‘verplichte’ rustmomenten tot afwisseling van werkplek of activiteit. Het gekke aan mijn vak blijft natuurlijk dat als iedereen dit allemaal zou doen ik het een stuk minder druk zou hebben in mijn massagepraktijk. Overigens is masseren zelf ook een voorbeeld van een repeterende handeling die maar zo tot overbelasting kan leiden. Dus ook ik meld mij regelmatig bij een collega om mijn nek en rugspieren onder handen te laten nemen. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik wanneer ik me daar geen tijd voor gun, ook ik last krijg van overbelaste spieren.

Voorafgaand aan de massage kan het zijn dat ik bepaalde zaken wil onderzoeken, en je vraag om bepaalde bewegingen te maken om mijzelf een beter beeld te geven van wat er aan de hand is. Hierbij kijk ik verder dan alleen je pijnlijk nek of elleboog. Alles staat met elkaar in verbinding en soms ligt de oorzaak ergens anders dan daar waar je pijn voelt. Op basis van jouw info en mijn bevindingen ga ik je masseren. Een massage kan dan echt wel op bepaalde punten gevoelig zijn, maar ik waak ervoor dat dit niet te gevoelig wordt. Daar wordt het zoals ik erover denk echt niet beter van. In voorkomende situaties raad ik je een ondersteunende elastische tape aan. Dat is zo’n gekleurde tape, die meerdere dagen kan blijven zitten. Zodat die overbelaste spier ook na mijn behandeling ondersteund wordt.

Wat ook kan helpen om je klachten te verminderen zijn oefeningen om spieren te helpen ontspannen of juist te versterken. Ook daar kan ik je meer over vertellen. Overbelastingsklachten zijn vaak niet in één consult te verhelpen. Dus wanneer nodig spreken we een vervolg af.

Laat mij je helpen weer vrij te kunnen bewegen.

Stramme en pijnlijke kuiten als gevolg van overbelasting

Dan de sporters. Ik kan er een apart hoofdstuk aan wijden. Een bijzonder slag mensen. Althans de klanten in mijn praktijk. Maar ik denk dat ze echt zo zijn. Ergens in die grijze massa maken sporters een stofje aan wat gaat over grenzen verleggen, pr’s halen en progressie boeken. En of het nu de beginnende sporter is die iets te fanatiek van start gaat of de gevorderde sporter die nu toch echt wel denkt klaar te zijn voor de Ironman triathlon.

Het gevaar bij fysiek de grenzen opzoeken is dat overbelasting direct om de hoek loert. Meestal gaat het heel geleidelijk. Je gaat meer en intensiever trainen en je herstelmomenten tussen trainingen worden korter. Vaak zijn de pijntjes er al, maar past rustig aan doen niet in het schema, of beter, niet in het hoofd van de sporter. En dan komt dat moment waarop je ‘s morgens strompelend uit bed komt omdat je kuiten zo strak gespannen staan dat de eerste 100 meter ieder dag een lijdensweg is. Oefeningen op de trap en smeersels zijn niet meer voldoende. Ook na een warming up blijft de inspanning pijnlijk.

Uiteraard is rust het beste medicijn, maar een aantal gerichte massages om de doorbloeding van de kuiten te stimuleren gaan zeker bijdragen aan een sneller herstel en hopelijk een volgende topprestatie. Afhankelijk van wat je vertelt over je klachten en wat jij wilt masseer ik je alleen je kuiten of je gehele benen. Of kijken we eerst naar een mogelijke oorzaak. Het kan zijn dat ik je toch doorstuur naar een fysio. Maar is dat niet het geval ga ik aan de slag. De massage zal gericht zijn op ontspanning en verbetering van de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Wanneer nodig kan ik een elastische tape aanleggen om je kuitspieren te ondersteunen. Oefeningen om het herstel te bevorderen behoren ook tot de mogelijkheden.

Je pijnlijke kuiten onder handen laten nemen?

Pijn in de rug door verkeerde beweging

Het is een uitspraak die wel allemaal kennen. Het schoot mij er zomaar in. En dan weet iedereen waar je het over hebt. Je hebt van het ene op het andere moment een hele zere rug, kan niet meer op of neer en je voelt je serieus gehandicapt. Veters strikken, een trui aantrekken of je billen afvegen is een hele uitdaging geworden. Of in en uit een auto stappen. Je collega’s uitleggen dat je tijdens een vergadering toch echt een paar keer moet gaan staan en een rondje om de tafel gaat lopen. Wat tijdens een Zoom meeting trouwens ook ingewikkeld is. Het kan een onverwachte beweging zijn, het gevolg zijn van iets te fanatiek in de tuin aan de slag gaan of een te zwaar krat verkeerd optillen. Wat de oorzaak ook is het maakt niet uit. Het effect is hetzelfde, het doet verrekte zeer en je bent in een keer een stuk minder mobiel. Pijnstillers en spierverslappers zijn vaak de eerste remedie. Maar kort daarachter kom ik beeld.

Masseren en kneden om spieren te laten ontspannen, de doorbloeding op gang te brengen, eventueel door afgeknelde zenuwen weer wat ruimte te geven. Met beleid want het hele gebied voelt als één grote beurse plek. Maar stapje voor stapje komt de mobiliteit terug en ben je zo blij dat je weer gewoon kan bewegen. Ik masseer je rugspieren en neem daarbij ook spieraanhechtingen aan je bekkenrand mee. Om de terugkeer van je rugpijn zo veel mogelijk te voorkomen kijken we samen naar een mogelijke oorzaak en stel ik je bijvoorbeeld een aantal spierversterkende oefeningen voor om te gaan doen. Het kan ook zijn dat ik je adviseer om toch naar een fysio te gaan voor verder onderzoek. 

Wil jij van je pijnlijke onderrug afkomen?

Vochtophoping in armen en benen na een operatie of blessure

Een operatie is voor de meesten van ons geen pretje. En wat ik regelmatig tegenkom in mijn massagepraktijk is dat na de operatie er nog naijleffecten zijn. Eén van de meest voorkomende is teveel vocht in armen en of benen. De oorzaken van deze ophoping van vocht zijn divers. Er zijn bijvoorbeeld lymfeklieren weggehaald tijdens de operatie of het is een reactie van het lichaam op de schade aan het weefsel. Net als wanneer je goed door je enkel gaat en er schade is aan een enkelbandje. Die dikke enkel is een reactie van het lichaam op de kwetsuur. Ook kan te lang staan of zitten zorgen voor een teveel aan vocht, omdat er te weinig bewogen wordt. Het lymfestelsel wordt o.a. door je het bewegen van je spieren “geholpen” om vocht af te voeren.

Bij het vasthouden van vocht denkt men al gauw aan het volgen van speciale diëten (veel bleekselderijstengels eten kan ik me van een collega van vroeger herinneren) of je kan ervoor kiezen om dit met medicatie zoals plastabletten op te lossen. Waar ik achter ben gekomen is dat veel mensen nog niet bekend zijn met de effectiviteit die gerichte massage technieken op dit vlak te bieden hebben. Dit specialisme bied ik mijn klanten in de vorm van lymfedrainage. Dit is een hele zachte massagetechniek, waarbij geen olie wordt gebruikt. Omdat bewegen zoals hierboven gezegd helpt, nemen we ook wat mogelijke oefeningen door die je thuis kunt doen. In grote lijnen uitgelegd, masseer ik het gebied dat het vocht in je lichaam aflegt via je lymfesysteem. Daarbij begin en eindig ik altijd in het halsgebied, daar waar lymfevocht terug de bloedbaan in gaat. Eventueel leg ik een zogenaamde lymfetape aan, met behulp van elastische tape om de afvoer van vocht ook na de massage te ondersteunen.

Wil je meer info over de mogelijkheid van lymfedrainage?

Hoofdpijn, meestal gerelateerd aan stress

Ik heb het niet wetenschappelijk laten onderzoeken, maar ik denk dat paracetamol toch wel één van de meest gebruikte medicijnen wereldwijd is. En dan vermoed ik dat hoofdpijn aanleiding nummer één is. Niets zo hinderlijk als een zwaar hoofd, dat pijn doet en denken uiterst vermoeiend maakt. Is de oorzaak een stevige avond doorzakken is dan kan ik je niet helpen. Maar meestal is hoofdpijn een direct gevolg van drukte, stress of een zeker vorm van overbelasting. En geloof mij ik mag mijzelf een ervaringsdeskundige noemen. Soms is het zo jammer dat ik niet alle behandelingen op mijzelf kan toepassen. Maar genoeg over mij.

Klanten die met deze klachten bij mij komen behandel ik door zowel de nek, de schouders en de rug maar ook het hoofd zelf te masseren. Alles is erop gericht om te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Want een betere doorbloeding betekent meer zuurstofrijk bloed en een betere afvoer van afvalstoffen. Dus een paracetamol voor de directe pijnvermindering. En een - regelmatige - massage om je systeem weer beter te laten functioneren. En ik val in herhaling, maar ook hier kan het doen van bepaalde spier oefeningen helpen je hoofdpijnklachten te verminderen. Of dit ook voor jou geldt, gaan we samen onderzoeken. 

Ik help je graag van je hoofdpijn af.

Een pijnlijk litteken als gevolg van een operatie

De tijd heelt alle wonden. Dat mag dan misschien wel zo zijn, maar het is wel fijn als dat goed gebeurd. Want hoe bijzonder het zelfherstellende vermogen van ons lichaam ook is, het kan altijd beter. Een litteken kan klachten met zich mee brengen. Het is een plek die minder flexibel en rekbaar is. De doorbloeding is er vaak minder goed. Het is dus een specifieke plek die ook wat extra aandacht verdiend. Het is fijn dat artsen steeds beter in staat zijn om ‘mooie’ littekens te maken die minder zichtbaar zijn. Hoe jammer zou het dan zijn als minder zichtbare zaken je telkens blijven herinneren aan die operatie.

En in veel gevallen kunnen klachten van littekens met gerichte massages voorkomen worden. Onder andere door tijdens het herstel het litteken soepel te houden en de doorbloeding te stimuleren. Het herstel van een litteken kan wel 1 tot 2 jaar duren. In de verschillende stadia van herstel, zijn er verschillende massagetechnieken mogelijk. We kunnen pas beginnen met de massage wanneer je behandelaar of huisarts daar groen licht voor heeft gegeven. 

Maar ook een oud litteken kan nog gemasseerd worden waardoor je klachten kunt verminderen. Een voorbeeld uit de praktijk is een cliënt die een aantal jaren na een operatie haar arm nog steeds niet goed kon optillen. Massage van het litteken en het gebied eromheen in combinatie met oefeningen voor de armspieren, maakte dat ze na een tijdje weer iets uit het bovenste aanrechtkastje kon pakken.

Massages hebben een herstelbevorderende werking.

Blessures aan de hamstrings door te hoge inspanning

Ik ben verzorger bij een voetbalteam. Eerder had ik het al over grenzen verleggen, nou in het voetbal zijn ook de zondagamateurs ervan overtuigd dat er een Messi diep van binnen in ze schuil gaat. En die overschatting van het eigen kunnen vertaalt zich soms, met name in de tweede helft als de vermoeidheid toeslaat, in een ‘fataal’ sprintje om een onmogelijke pass om te zetten in een wereldse actie. En midden in dat sprintje, pats, boem, klaar. De hamstrings vinden het wel mooi geweest voor vandaag. Wie kent het beeld niet van de voetballer die vertwijfeld naar zijn bovenbeen grijpt en dan als een stervende zwaan ter aarde stort. Nee alle gekheid op een stokje, ik ben dol op die mannen. Maar de hamstring blijkt toch wel een gevoelige plek te zijn. Dus intussen heb ik al vele hamstrings onder handen genomen om het herstel te bevorderen. Want die ene, allesbepalende wedstrijd komt eraan en dan kan onze ‘Messi’ uiteraard niet ontbreken.

Jij vertelt wat er is gebeurt, wat je daarna hebt gedaan of hebt laten doen en wat je klachten nu zijn. Ik onderzoek je hamstrings en kijk eventueel ook naar de rest van je bewegingsketen. Afhankelijk van dit alles stuur ik je eventueel door of stel ik een behandeling voor. Afhankelijk van de fase van herstel waarin je je bevindt, bepaalt de mogelijke behandeling. En ook de mogelijke inspanning die je weer mag doen. Rust is echt een onderdeel van het herstel. Te snel beginnen of te intensief beginnen met bewegen zorgt er vaak voor dat je langer doet over je herstel. Bindweefsel heeft nou eenmaal tijd nodig om te herstellen. Samen bepalen we wat voor jou een goede route is naar weer 100% kunnen sporten. Massage maar ook oefeningen en bewegingsadvies, elastisch tapen kunnen een onderdeel uitmaken van de behandeling. 

Ik help je graag van je sportblessure af.

Pijnverlichting en ontspanning voor kanker patiënten

Een minder luchtig onderwerp dan mijn voetballers, is het omgaan met de gevolgen van kanker. Voor iedereen is het anders, maar tegelijkertijd is het voor iedereen ook zwaar. Om beter te worden, worden alle middelen ingezet om het verzet van de kankercellen in je lijf te breken. En daarbij wordt eerst veel stuk gemaakt voordat het weer beter wordt. Een uiterst onzekere en verwarrende periode waarin een deel van je lichaam zich tegen je heeft gekeerd. Maar er is gelukkig ook nog een belangrijk deel van datzelfde lichaam dat je kan en wil helpen. Want de kracht, de weerstand, het herstellend vermogen en de veerkracht van ons lijf is groot.

Oncologische massages, 100% afgestemd op de individuele situatie, zijn wellicht het mooiste werk dat ik doe. Het geeft voldoening om mensen in deze donkere periode van hun leven te mogen helpen. Of het nu een stukje pijnreductie is of een ontspannende massage die voor even de zorgen verminderd. Toestemming van je behandelend arts is wel noodzakelijk.

Een eerste consult bestaat altijd uit het uitwisselen van informatie. Om je goed te kunnen helpen, moet ik meer weten over waarvoor je wordt of in het verleden bent behandeld, waaruit je behandeling bestaat, wat je klachten op het moment zijn etcetera. Ook wil ik graag weten wat voor jou belangrijk is. Op basis van wat jij mij vertelt en wat je wensen zijn, stel ik je een behandeling voor. Dit kan een lichaamsmassage gericht op ontspanning zijn of een voet- of handmassage. Wanneer massage (op dat moment) niet mogelijk is zijn er ook andere behandelingen mogelijk om toch een mate van ontspanning te bewerkstelligen. Het kan ook zijn dat we kiezen voor een combinatie van ontspanning met bijvoorbeeld lymfedrainage of littekenmassage omdat dit je bij bepaalde klachten kan helpen. Ook na behandeling van kanker kan het zijn dat je met bepaalde restklachten moeten leven, waar één van de hierboven beschreven massages je welzijn kan bevorderen. 

Wat ik in de praktijk heb mogen ervaren is dat massage ook kan helpen bij de neuropathie in handen en voeten. Een heel vervelende klacht die mensen kunnen ontwikkelen door de behandeling van kanker. Het gaat niet over, maar kan wel verlichting brengen. Met minder pijn, weer wat beter kunnen lopen is een resultaat wat het dagelijks leven een klein beetje makkelijker maakt voor één van mijn cliënten.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor een massage bij kanker?

Gewoon even lekker ontspannen

We sluiten deze top 10 af met: ik laat me masseren gewoon omdat het kan, omdat het lekker is, omdat ik ervan tot rust kom, omdat ik me er beter door voel. Een stukje onderhoud. Want ondanks het feit dat veel mensen bij mij komen als er iets aan de hand is, vind ik het ook heel fijn om mensen gewoon even onder handen te nemen. Want voorkomen is beter dan genezen. Een goede massage op zijn tijd doet wonderen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. In de categorie van uitgebreid naar de kapper, een dagje naar de sauna of zomaar een dagje vrij. Goed voor jezelf zorgen is altijd een goed plan. 

Een ontspanningsmassage van je nek, schouders en rug of de hele achterkant van je lijf. Als je wilt zet ik jouw favoriete muziek op waarbij je je kunt ontspannen. Walvisgeluiden of de zee op de achtergrond kan natuurlijk ook. Jij kiest of de massageolie een geurtje heeft of juist niet. Een dekentje of extra kussen om je lekker te laten liggen. En dan genieten van de massage en misschien zelfs wel even wegdommelen. Wanneer je ervoor zorgt dat je na onze afspraak gewoon lekker thuis kunt bankhangen of leuke dingen kunt gaan doen houd je het ontspannen gevoel des te langer vast. Moet je toch aan het werk, zul je merken dat je door de ontspanning weer meer energie en ruimte in je hoofd hebt om er tegen aan te gaan. 

Wanneer laat jij jezelf weer een keer verwennen?

Bovenstaande top 10 zijn de massages die ik het meeste heb gegeven sinds de opening van Massagepraktijk Linda Marsman. Zoals je kan zien ben ik behoorlijk allround als masseur wat ik erg leuk vind. In de afgelopen Corona-periode heb ik mijn praktijk opgeknapt, mijn voorraden op orde gebracht èn een mooie raamfolie bij de voordeur geplakt. Zodat de praktijk beter zichtbaar is. Zoals je kan begrijpen ben ik blij dat ik per 3 maart weer aan de slag kan. Ondanks dat ik jou het allerbeste wens hoop ik uiteraard ook dat er nog genoeg mensen met klachten zijn die ik mag helpen. Ik zeg tot snel.

Direct een afspraak maken?


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram